İnternet Siteleri Ve Bloglarda Okuyucu Kitlesinin Önemi
Bir internet siteniz veya blogunuz var ise paylaştıklarınızı birilerinin okumasını istersiniz. Her blog yazarının yazısını yazdıktan sonra düşüncesi: ''Acaba yazımı kaç kişi okudu?'' düşüncesidir. Blogunuzun okunmasını arttırmak için çok çeşitli yöntemler vardır. Sitenin geneline yapılan SEO (Arama Motoru Opitimizasyonu), Backlink çalışması (Arama motorlarında üst sıralarda çıkmanıza yardımcı olan do follow linkler) Banner Reklamları (Bireysel sitelere verebileceğiniz reklamlar, adwords facebook youtube gibi reklam ağına sahip sitelere verebileceğiniz reklamlar) vardır. Ama tüm bu çalışmalar blogunuzun tanınmasını sağlasada size bir okuyucu kitlesi oluşturmaz.
Okuyucu kitlesi nedir?
Okuyucu kitlesini internete blogunuzun ismini yazarak gelen kitledir. Bu kitle reklamlar vs ile oluşmaz. Sizin içeriğiniz etkilerse okuyucuyu ertesi gün diğer yazılarınızıda okumak için gelecektir blogunuza. Okuduğu yazılarınıza yorum yapacaktır. Sizle iletişim halinde olacaktır veya olmak isteyecektir.
Nasıl okuyucu kitlesi oluştururum?
Sitenizin görünümü içerikten sonra gelen en önemli şeydir ama içeriği hazırlamadan önce sitenizin tasarımını oturtmanız gerekmektedir. İçeriğin ön planda olduğu okumasının rahat olduğu bir tasarım her zaman işe yarar eklentiler şeklinde okuyucunun dikkatini çekebilecek bazı yazıları da ona gösterirseniz tamamdır. İstediğini alıncaya kadar blogunuza girecektir, ama henüz bir kitle sayılmaz istediğini aldıktan sonra bir daha girmemek üzere siteden çıkması üzücü bir durumdur. Bu yüzden sık içerik girmelisiniz ilgisini çekecek yazıları arttırmalısınız böylece okuyucu yavaş yavaş istediğini aldıktan sonra acaba bana yarayan başka bir şey paylaşmış mı? diye sizin sitenize giren harika bir okuyucuya dönüşecektir. Bir kaç kişiyle başlayan bu durum aynı şeyi arayan binlerce insana dönüşebilir.
Okuyucu kitlem var mı?
Kendinize bu soruyu soruyorsanız sizinle azda olsa blogunuz üzerinden iletişime geçen insanlar vardır. Ama bu kişiler bir kitle oluşturuyorlar mı bunu şöyle anlarsınız: Yorum atan kişilere bakın farkllı yayınlara yorum atan aynı kişiler sizi takip eden kişilerdir. Arada sırada blogunuza girer ve yayınlarınızı kurcalar, yeni yayın yazmışmısınız ona bakar. Baştan aşağı blogunuzu anlamaya çalışır. 10 kişi bile blogunuzla böyle ilgileniyorsa günlük tıklama oranlarınız buna bağlı olarak reklam gelirleriniz vs. artar.
Kitleme nasıl sahip çıkarım?
Okuyucu sizin bir nevi ''fan'' ınız olduktan sonra sizinle her etkileşimde bulunduğunda sizinde ona blogda başı boş olmadığını gösterecek cümlelerle yaklaşmanız lazım. Bir soru sorduğunda cevaplamanız, yazınızı beğendiğini söylediğinde teşekkür etmeniz lazım. Blog tasarımızı okuyucuyu boğacak şekilde değilde okuyucuyunun istediğine ulaşması için düzenlemeniz lazım içerik kısmının açık ve anlaşılır olması lazım.
Sosyal medyanın kitle oluşturmaya katkısı
Eğer sosyal medyada (Twitter, Facebook, Tumblr vs.) gönderilerinizi takip eden çok sayıda kişi varsa bu sizin için bulunmaz bir nimettir organik aramalarla gelenlerin 3-5 katı kişiye (takipçinize göre değişir)
ulaşabilirsiniz. Kitle oluşturmanın ilk adımı olan okuyucuyu sitenize girdirme adımını bu yolla kesin bir şekilde halledersiniz daha sonra Nasıl okuyucu kitlesi oluştururum adlı alt başlığımızda denilenleri yaparsanız siz bu işi başarırsınız.
Okuyucularınızı asla bir gelir abidesi olarak görmeyin siz onlara istediğini verdikten sonra onlar size istemedende gelir sağlayabilirler.